Dr inż. Maria Kurańska z Politechniki Krakowskiej zdobyła nagrodę internautów w plebiscycie organizowanym przez markę Lirene pn. „Kobieta. Innowacja. Natura. Eko-innowacje dla lepszego jutra”. Doceniony został projekt polegający na zagospodarowaniu olejów posmażalniczych do otrzymywania wysokoefektywnych materiałów termoizolacyjnych stosowanych w budownictwie.

Badaczka z Politechniki Krakowskiej została nominowana i zdobyła uznanie internautów (swój głos można było oddać do 8 października) za projekt EKO2IZOPUR, który polega na zagospodarowaniu olejów posmażalniczych – po smażeniu frytek, kotletów, ryb i innych potraw – stanowiących uciążliwy odpad dla środowiska, jak również oczyszczalni ścieków. Dzięki innowacyjnej technologii, na drodze reakcji chemicznych możliwe jest ponowne wykorzystanie oleju odpadowego do otrzymywania wysokoefektywnych materiałów termoizolacyjnych stosowanych w budownictwie. Cały projekt wpisuje się także w założenia gospodarki o obiegu zamkniętym.
Dr inż. Maria Kurańska wielokrotnie była doceniana za swoją działalność naukową, m.in. w 2018 r. otrzymała wyróżnienie specjalne w 9. edycji konkursu „Innowacja jest Kobietą”. Została również wyróżniona przez tygodnik „Wysokie obcasy” i znalazła się na liście pięćdziesięciu kobiet, które zmieniają świat na lepsze.
Laureatki konkursu Lirene – nagrodę jury zdobyła Olga Sarna (prezes Fundacji MARE, od dziewięciu lat zajmuje się ochroną ekosystemów morskich) – otrzymały statuetki Kameny Lirene oraz nagrody finansowe.
(bk)